Paardensportbodem

Paardensportbodem

Hoe leg ik een goede bodem aan?

 • Een goede bodem begint net zoals in de woningbouw met een solide fundament. Als de ondergrond van de bodem instabiel is, verwacht dan niet dat de toplaag voldoet.
  Bij zwakke plekken in de ondergrond moet dus grondverbetering worden toegepast.
 • Van belang is dat de bodem het water goed kwijt kan als het een buitenbak betreft. Hiervoor brengen wij een speciale onderbouw aan voor de bodem, die uitermate stabiel is, maar vooral goed het water doorlaat en tijdelijk kan bufferen in natte perioden, waarna het water vervolgens kan infiltreren in de ondergrond of kan worden afgevoerd middels een drainagestelsel.
 • Dan is het kiezen voor welke toplaag u wilt gaan. Dressuur en springsport, vragen weer om een andersoortige toplaag dan bijvoorbeeld western of drafbanen

aanleggens-onderbouw-equifloor

Vochtbalans

 • Een goede vochtbalans in uw zandbodem is essentieel! Niet enkel tegen stofvorming, maar minstens zo belangrijk is de samenhang van uw zand, dat wordt bepaald door het juiste vochtgehalte.
  U dient een keuze te maken in de wijze van vochtregulering in de bodem.
 • Wilt u gaan beregenen via sprinklers of kiest u voor een onderhoudsvrij hydrosysteem ( ook wel Eb en vloedsysteem in de volksmond genoemd )? Deze laatste is wat duurder in aanschaf, maar heeft een veel lager water- en energieverbruik, waardoor dus op termijn stukken voordeliger. Daarnaast is de bodem altijd van constante stabiliteit omdat uitdroging voorkomen wordt. Ook is er gering zandverlies, doordat er geen verstuiving plaats vind. Ijzerhoudend water wil bij sprinklers nog wel eens problemen opleveren. Hydrobodems ondervinden hiervan minder problemen.

equifloor-sportbodem

Uw toplaag is te zwaar en te los.. wat nu?

Vaak zit het probleem in de kwaliteit van het zand of in onvoldoende vochtgehalte in de bodem.

 • Geschikt zand betreft vooral een heel fijne fractie van een juiste korrelstructuur.
  Deze zanddeeltjes moeten beslist hoekig qua vorm zijn, waardoor de korrels van nature al een hoge wrijving onderling hebben. Rond afgesleten korrels hebben slechts geringe weerstand onderling, waardoor het zand al snel als veel te los en te zwaar wordt ervaren, dus ongeschikt voor een paardenbak. Tevens ongeschikt is zand dat een te hoog gehalte aan leem bevat, daar leem op termijn de drainerende werking gaat verstoren, waardoor uw bodem te glad is en veel te lang nat. In de zomer is deze al snel stoffig! Ons advies is dan om het zand te vervangen voor ons speciaal geselecteerde toplaagzand. De laagdikte is afhankelijk van keuzes qua onderbouw, disciplines die er op worden uitgevoerd en de toevoegingen aan het zand.
 • Om uw zand wat wellicht minder geschikt is toch niet geheel verloren te laten gaan hebben wij nog wel oplossingen die tot verbetering kunnen leiden. U kunt enkel niet verwachten dat zand dat in de basis al niet voldoet, middels lapmiddelen tot een 100% resultaat kan worden opgewaardeerd. De kwaliteit zal echter wel beslist verbeteren. Verbetering van de toplaag is op verschillende manieren mogelijk. Het doormengen van polyvlokken en polyvezels wordt veel gedaan. Wij hebben hele mooie witte speciaal geselecteerde vlokken en vezels voor het toevoegen van demping en samenhang aan de manegebodem. Ook kunt u denken aan een natuurlijke variant hierin met kokosvezels. Deze gaan echter beperkt mee qua levensduur, dus u moet na een aantal jaren wellicht bijmengen om stevigheid in de toplaag te houden. Een heel goede oplossing is ook het aanbrengen van kunstgrasmatten onder de toplaag, waardoor de matten de hoefimpact over meer oppervlakte verdelen en zo maximaal stabiliseren in horizontale, maar door de rechtopstaande grasvezels ook in verticale richtingen. Laat u adviseren in wat voor u het beste is.
 • Wat ik vaak aantref is dat de bodem veel te droog is om op te kunnen rijden. Daarvoor leveren en installeren wij beregeningssystemen, al dan niet automatisch aangestuurd.

bodem-kunstmatten-equifloor
bodem-polyvlokken-equifloor

Adviesgesprek

Wij kunnen voor u een gedegen advies uitbrengen, zodat u zeker weet dat u geen vergissing begaat, waarna de keuze aan u is om door ons de bodem te laten verbeteren of niet.
Dit advies is gratis als u een monster op stuurt van het zand, maar als wij langs moeten komen zijn daar wel wat kosten aan verbonden. Besluit u om met ons zaken te gaan doen, dan vervallen deze onderzoeks- en advieskosten geheel.
Veel mensen maken gebruik van ons advies. U begrijpt dat de tijd die hiermee gemoeid is niet betaald kan worden enkel door klanten die ons wel opdracht geven, vandaar dat wij in overleg met u de kosten hiervoor afstemmen die bij mogelijke opdracht zullen vervallen.

marc-roelofs-equifloor